Aquest article ha estat publicat per primer cop al número #7 de la Revista Utopia

Durant bona part del mes de desembre vaig estar escoltant molta música nadalenca, principalment clàssics anglosaxons interpretats, entre d’altres, per Frank Sinatra, Dean Martin, Michael Bubblé i, sobretot, una joia feta per gent de casa nostra: Christmas Swings in Barcelona, dels Ignasi Terraza Trio, amb la veu de Randy Greer.

Era molt conscient que escoltar aquella música em feia sentir molt bé psicològicament. El que potser no tenia tant interioritzat és que escoltar la nostra música favorita té un efecte molt potent en la nostra salut física, concretament en la nostra salut cardiovascular.

jukebox.jpg

El Dr. Michael Miller, director del Centre de Cardiologia Preventiva al Centre Mèdic de la Universitat de Maryland a Baltimore, Estats Units, que ja havia estudiat els efectes positius del riure en la salut vascular, va liderar un nou estudi el 2008 per avaluar la influència de la música en un dels paràmetres que millor pronostiquen el risc de patir problemes cardiovasculars: el grau de dilatació dels vasos sanguinis. A més dilatació es redueix la pressió arterial i es facilita el flux de sang en l’organisme.

Què va descobrir? Doncs que:

 • La música angoixant provocava una contracció dels vasos sanguinis del 6% de mitjana. Jo crec que aquí també hi podríem incloure determinades notícies, debats polítics…
 • La música relaxant produïa una dilatació mitjana del 11%.
 • Escoltar els monòlegs d’humor preferits generava una mitjana de dilatació del 19%
 • Escoltar música preferida i que ens fa sentir alegria proporcionava una dilatació mitjana del 26%.

La conclusió és que triar la música que volem escoltar pot aconseguir dilatar els vasos sanguinis tant o més que els fàrmacs, i sense cap efecte secundari!

Pren-te un temps per fer-te una llista de la música que et fa sentir millor, més content, més optimista. Porta-la sempre amb tu, escolta-la sovint i el teu benestar psicològic i físic es multiplicarà! Tu ets el guionista i el director de la teva vida. No te n’oblidis de la banda sonora!

Anuncis
Comentaris
 1. Pere Reixach ha dit:

  Gràcies , Enric,! Pere

  Enviat des del meu iPhone

  El 4 abr 2018, a les 16:37, Enric Font Planells va escriure:

  > >

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s