S’ha escrit moltíssim sobre la importància de la roba i la imatge corporal a l’hora de causar un bona impressió als altres, però fins ara no teniem gaire literatura sobre l’efecte que la roba que portem pot tenir en nosaltres mateixos.

Adam D. Galinsky, professor de la Kellogg School of Management de la Northwestern University, ha dirigit un estudi sobre els efectes de la roba sobre els processos cognitius que s’ha publicat a la web del The Journal of Experimental Social Psychology.

Segons Galinsky, pensem no només amb el nostre cervell, sinó amb els nostres cossos i els nostres processos de pensament es basen en experiències físiques que desencadenen conceptes abstractes associats. Ara sembla que aquestes experiències inclouen la roba que fem servir. Així, si et poses una bata blanca que creus que pertany a un metge, la teva capacitat de prestar atenció s’incrementa considerablement. Però si et poses la mateixa bata blanca creient que pertany a un pintor, no mostraràs aquesta millora. Això succeeix perquè coneixem el significat simbòlic de la roba. Sabem que una és usada per metges, que tendeixen a ser acurats, rigurosos i atents.

Aquestes conclusions provenen de diversos experiments, que va portar a terme juntament amb el seu col·lega Hajo Adam, en els quals la roba no va variar, però el seu significat simbòlic va ser manipulat.

En un primer experiment, 58 estudiants van ser assignats a l’atzar a posar-se o bé una bata blanca de laboratori o bé roba de carrer. Després se’ls va passar una prova d’atenció selectiva en funció de la seva capacitat per notar incongruències, com ara quan la paraula “vermell” apareix en color verd. Els que portaven les bates blanques van cometre només la meitat d’errors que els que portaven roba normal.

En un segon experiment, 74 estudiants van ser assignats aleatòriament a una d’aquestes tres opcions: Vestir una bata de metge, vestir una bata de pintor o mirar una bona estona una bata de metge. Després se’ls va passar una prova d’atenció sostinguda en la qual havien d’observar grups de dues imatges molt similars i assenyalar quatre petites diferències. Els que portaven la bata de metge, que era idèntica a la bata de pintor, són els que van trobar més diferències (havien adquirit una major atenció). Els que portaven la bata de pintor i els que només havien vist la de metge van trobar menys diferències entre les imatges.

Sembla provat doncs que la roba que portem afecta el nostre cervell i ens posa en un estat psicològic diferent. Caldrà estudiar si portant la mateixa roba cada dia ens acabarem habituant i perdent els efectes mentals que experimentavem en un principi.

De totes maneres, crec que seria molt positiu aprofitar els resultats d’aquest interessant estudi i no esperar a Carnestoltes per disfressar-nos. Pot ser divertit i molt útil experimentar amb els estats psicològics que es vagin produint mentre ens vestim de maneres molt diferents a l’habitual. Si més no, pot ser un bon antídot per a la rutina. I si resulta que, al final, acabem jugant “a metges” amb les nostres parelles, doncs ho podrem considerar un feliç efecte secundari!

Anuncis
Comentaris
 1. ÒscarAzAl ha dit:

  Però suposo que necessitarem algú que ens manipuli i digui “Posa’t aquesta bata de metge avui” i, com que sabrem que ens enganyen perquè ho haurem demanat abans, no farà efecte, no?

  • Òscar, els teus comentaris sempre em fan veure les possibles mancances o forats de l’article. Gràcies altre cop!
   En principi l’objectiu de posar-nos determinades robes no és pas ser manipulats o enganyar als altres sinó usar conscientment els canvis psicològics que produeixen determinats vestits dels quals coneixem o intuim el significat.
   De totes formes, si aconseguim que terceres persones es vesteixin d’una determinada manera els resultats haurien de ser similars als aconseguits en cas que la idea hagués estat seva. Això sí, m’imagino que, tant si és idea d’un mateix o d’un altre, cal que la roba que ens posem no ens faci sentir excessivament estranys o violents. És a dir, si som homes i volem experimentar la nostra part femenina potser no sigui bona idea començar amb un vestit complet de farales o de ballarina del Tropicana, sinó començar amb un complement o colors més càlids, etc.
   El que està clar és que cal encara molta investigació sobre aquesta incipient disciplina d’estudi!

  • ÒscarAzAl ha dit:

   Jo no en diria mancances ni forats. És un article prou llarg, entenc que hi ha un compromís entre suportabilitat i contingut. Jo mateix deixo fora coses que m’agradaria incloure per no allargar-me. Crec que està molt bé aconseguir que la gent es qüestioni coses i que participi; especialment quan hi ha bones respostes.

 2. samasada ha dit:

  Ho important es obrir l’armari cada mati i mira la roba i el teu servei ja et dirà quin color necessita.

 3. Montse ha dit:

  A mi m’agradava força un anunci que feien d’una web de viatges (o algo així) sobre l’apariència física d’un noi que sortia amb barba i una noia que es troben en un hotel i després no són el que semblen!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s