El nostre cos compta amb fins a 100 bilions de bacteris, de 10.000 tipus diferents, que poden arribar a pesar en conjunt fins als 2 quilos (existeixen 9 bacteris per cada cèl·lula pròpia).  Bona part dels bacteris que conviuen amb nosaltres es troben a les parets de l’intestí, i és precisament en aquest lloc on habita la curiosa bacteri benigna Lactobacillus rhamnosus, coneguda perquè forma part de bona part dels aliments anomenats “probiòtics” (els famosos iogurts Bio, per exemple).

Els científics, sabien que alguns patògens influeixen en la química del cervell alliberant toxines o estimulant el sistema immunològic, però mai havien comprovat si els bacteris intestinals beneficiosos aconseguien també influir en el nostre comportament.

Ara, un recent estudi realitzat per científics de la Universitat McMaster a Canadà, liderats per John Cryan de la irlandesa Universitat de Cork, suggereix que en efecte, els bacteris benignes tenen aquest potencial.

En un treball realitzat amb ratolins, els investigadors van alimentar als roedores amb un brou que contenia Lactobacillus durant 6 setmanes. Aquest ratolins van mostrar menys senyals d’estrès i ansietat que els del grup de control.

A més, als seus cervells, els científics van descobrir canvis en l’activitat dels gens que codifiquen certes parts dels receptors dels neurotransmissors GABA. Aquests neurotransmissors serveixen per relaxar l’activitat neuronal, i molts dels fàrmacs que s’usen per tractar els trastorns d’ansietat actuen sobre els seus receptors.

Els canvis en els receptors GABA i els efectes ansiolítics desapareixien quan els investigadors tallaven el nervi vague abans de començar a alimentar els ratolins amb bacteris. Aquest nervi és un conductor d’informació molt important entre l’intestí i el cervell, de manera que l’experiment va demostrar que perquè els efectes del L. rhamnosus fossin perceptibles en el cervell, el nervi havia de romandre intacte.

Sembla clar que regulant la microbioma es pot alterar l’estat emocional dels ratolins. Aquesta troballa obre la possibilitat d’utilitzar aliments probiòtics per tractar els trastorns d’humor a les persones, encara que lògicament hem de recordar que el fet que funcioni en ratolins no ha de significar que es puguin extrapolar els resultats als humans, el comportament emocional és molt més complex

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s