Investigadors de la Universitat McMaster al Canadà han demostrat que els bacteris que viuen al nostre intestí influeixen en la química del cervell.

A l’intestí de cada persona hi resideixen milions de bacteris que realitzen una sèrie de funcions vitals per a la nostra salut, com ara recollir energia dels aliments, protegir-nos contra les infeccions, etc. Qualsevol interrupció en el funcionament d’aquests bacteris, com quan patim una descomposició, pot influir negativament en el nostre estat emocional.

Els científics, que van treballar amb ratolins adults sans, van comprovar que,  interrompent amb antibiòtics l’activitat bacteriana normal de l’intestí, es produïen canvis en la conducta dels animals, els qual es tornaven menys cautes i més ansiosos.

Aquesta transformació va anar acompanyada per un augment d’una proteïna anomenada factor neurotròfic derivat del cervell (BDNF), la qual s’ha relacionat amb la depressió i l’ansietat.

Quan el subministrament d’antibiòtics fou suspès, els bacteris de l’intestí tornaren a la normalitat, i el mateix passà amb la conducta normal dels animals i la química del seu cervell.

Per tal de confirmar que els bacteris poden influir en el comportament, els investigadors van colonitzar els intestins de ratolins lliures de gèrmens amb bacteris extrets de ratolins amb un patró de conducta diferent. Van descobrir que, quan els rosegadors amb un fons genètic associat a una conducta passiva rebien els bacteris dels ratolins amb una major conducta exploratòria, es tornaven més actius i atrevits.

De la mateixa manera, els ratolins es tornaven més passius després de rebre els bacteris de ratolins amb antecedents genètics associats a una conducta més inactiva.

Aquests resultats poden afavorir la investigació  del potencial terapèutic dels bacteris probiòtics en quant al tractament dels trastorns del comportament.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s