Recentment, s’ha publicat un estudi de la University of Southern California que demostra que l’estrès afecta de manera diferent a homes i dones.

Els investigadors van portar a terme un experiment en el qual es va dividir als participants, homes i dones, en dos grups. Als d’un grup se’ls va demanar que introduïssin la mà en aigua gelada durant tres minuts. Això va fer augmentar el seu nivell de cortisona, l’hormona de l’estrès, a la sang, durant una hora. Els de l’altre grup van introduir les mans en aigua tèbia, fet que no eleva els nivells de cortisona en sang.

A tots els voluntaris es mostraren imatges de cares amb expressions neutres o d’enuig, mentre se’ls sotmetia a un escàner cerebral. Els resultats van mostrar que els cervells dels homes amb alts nivells de cortisona tenien menor activitat en les àrees relacionades amb el processament d’imatges de cares i amb la capacitat empàtica. Aquestes zones apareixien molt actives en el cas de les dones amb alts nivells de cortisona. Elles tendeixen a ser amables i a establir vincles amb els altres. Instintivament, busquen amb aquesta actitud una manera de protegir la seva descendència. En canvi, la resposta al perill que generen els homes és més la reacció coneguda com “lluita o fugida”

En un altre experiment, els van fer participar en un “joc” en el que aconseguien diners en inflar un globus. 5 centaus de dòlar per a cada bufada i se’ls deia que podien aconseguir els seus guanys en qualsevol moment del joc si polsaven un botó. Ara bé, el globus podia explotar si s’inflava més enllà d’un punt crític designat a l’atzar. Si el globus es trencava perdien tot el que havien guanyat.

Segons ens explica Nichole Lighthall, directora de l’estudi “aquesta tasca pot predir la impulsivitat en el món real. Cal arriscar-se per obtenir guanys, però si ens excedim amb les conductes de risc aconseguim menys èxits”.

En el grup control (els que no tenien nivells alts de cortisona), homes i dones presentaren nivells similars de presa de riscos, inflant el globus unes 40 vegades de mitjana. Tanmateix, les dones del grup amb estrès solament inflaven el globus una mitjana de 32 vegades, un 30 per cent menys que els homes estressats, els quals inflaven el globus una mitjana de 48 cops.

En resum, al contrari que els homes, les dones en situacions d’estrès són més empàtiques i s’arrisquen menys que els homes. Ara mateix, en la situació de crisi econòmica que ens trobem, em ve, amb insistència, una pregunta al cap: hagués passat el mateix si a les entitats financeres, a les borses, als governs, les dones fossin majoria?

Anuncis
Comentaris
  1. ÒscarAzAl ha dit:

    Les dones a cuidar els nens i els homes a caçar. Més d’un et cremaria a la foguera per això! Doncs sí, suposo que si es tinguessin més en compte les diferències entre sexes i s’aprofitessin, en treuríen més profit.

    • Gemma Riera ha dit:

      Bona pregunta Enric! I estic d’acord amb l’Òscar, sempre s’ha lluitat per la igualtat entre homes i dones, quan realment no sòm iguals, està bè però, la lluIta per la igualtat d’oportunitats, de justícia (si aquesta existís, avui dia es més un tòpic que altre cosa), si aquí, com diu l’Òscar tinguessin en compte le diferències entre els dos sexes i s’aprofitessin les virtuds i els avantatges de cadascún d’ells, qui sap si estariem ficats en aquesta horrible crisis…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s