Investigadors de la Universitat Radboud de Nimega a Holanda han descobert que accions tan senzilles com aixecar o baixar un objecte influeixen a l’hora de recordar moments feliços o tristos.

Els investigadors van sol·licitar a uns voluntaris que moguessin unes boletes d’una caixa a una altra situada a una alçada diferent. Mentrestant se’ls demanava que comentessin alguns records, fent-los preguntes com ara “Descriu-me una ocasió en la que t’hagis sentit orgullós de tu mateix” o “Explica’m una situació en la que hagis passat vergonya”.

Els participants van explicar els seus records positius amb més rapidesa quan movien les boletes cap a munt i amb més lentitud quan les baixaven.

A continuació els investigadors van voler comprovar si els moviments podrien influir també en la temàtica dels records. Instaren als voluntaris a explicar-los alguna cosa que els hagués passat en l’època escolar. Així, els subjectes podien triar entre una història alegre o trista.
De nou es va constatar que el sentit del moviment de les boletes d’una caixa a l’altra influïa en els records. L’ascendent feia reviure experiències positives com ara l’obtenció de premis o anècdotes divertides, mentre que el descendent afavoria records negatius com càstigs o suspendre exàmens.

Aquest estudi sembla demostrar que certs moviments en aparença intranscendents poden evocar moments tristos o alegres i que associem la felicitat o la tristesa amb metàfores espaials, como “estar al cim” o “al setè cel”; expressions que denoten un estat mental positiu, mentre que per indicar un estat negatiu diem “enfonsat” o “decaigut”.

Segons el director de l’equip d’investigació, Daniel Casasanto, aquest descobriment podria ajudar a pensar de forma més positiva més enllà del laboratori, amb beneficioses implicacions en el camp de la salut mental.

Anuncis
Comentaris
  1. ÒscarAzAl ha dit:

    Llavors hem de guardar les coses en lloc ben alts perquè quan les guardem siguem feliços o en lloc ben baixos per ser feliços quan les necessitem? 😉

    • Els investigadors no han donat indicacions precises sobre aquest aspecte concret, però jo crec que és convenient usar el sentit comú i guardar-lo en una lloc lleugerament alt, més que res perquè si ho desem en llocs baixos podem cascar-nos l’esquena

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s