La gran majoria de nosaltres usem els adjectius “freda” o “càlida” no només per a referir-nos a una cosa sinó també a una persona. A més, preferim relacionar-nos amb aquelles persones que considerem “càlides”. La pregunta és: aquests conceptes són només metàfores, sense cap lligam amb el mon físic, o realment la temperatura juga algun paper en la manera com ens relacionem?

Lawrence E. Williams, de la Universitat de Colorado, i John A. Bargh, de la Universitat de Yale, ens expliquen, en un article a la revista Science, com un grup de voluntaris puntuaven de manera diferent uns desconeguts depenent de si havien tocat una tassa amb beguda calenta o freda just abans de realitzar el test.

En un primer experiment, un col·laborador dels investigadors que feia de “ganxo” i portava una carpeta, un parell de llibres i una tassa de cafè calent o amb gel, rebia els voluntaris i els demanava que agafessin la tassa mentre ell escrivia algunes dades abans de portar-los a que fessin unes proves sense relació amb la investigació. Al final d’aquestes proves, se’ls feia una enquesta en la que, entre d’altres qüestions, se’ls demanava valorar el col·laborador que els havia acollit. Els individus que van aguantar la tassa calenta van jutjar-lo com més càlid, amable i feliç que els que havien agafat la tassa amb gel.

En un segon experiment es va decidir eliminar la possible influència no intencionada del “ganxo”. Per altra banda, enlloc de begudes es van fer servir unes compreses calentes o fredes que els subjectes havien d’avaluar amb l’excusa d’un test de productes comercials. A continuació, i com a agraïment a la seva col·laboració, se’ls donava un val a gastar en una gelateria de la zona i podien triar si el volien al seu nom o a nom d’un amic.

Els que havien avaluat els productes freds eren més propensos a quedar-se el regal per a ells mateixos, mentre que els que havien estat “tractats” amb calor tenien una major tendència a triar l’obsequi per a un amic.

Les conclusions que se’n poden extreure són realment impressionants: comportar-nos de manera càlida i afectuosa no solament pot tenir efectes en la manera com ens perceben els altres sinó que pot fer que els altres siguin més solidaris i, en conseqüència, tal i com hem après en anteriors articles, més feliços.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s