En el darrer any de la seva vida, Eugenia Lavallén, una psicòloga argentina de 39 anys, va revisar tota la seva trajectòria, va prendre consciència del valor dels vincles afectius, va cicatritzar velles rancúnies i es va concentrar en fer els canvis necessaris per millorar en l’àmbit personal i professional.

Quan una de les seves filles  va fer tres anys, li va escriure una carta per explicar-li que l’estimava molt i que havia estat molt important a la seva vida.

Una dia va mirar el seu armari i va regalar la meitat de la roba.

La nit abans de la seva mort, va trucar a una amiga íntima per acomiadar-se i dir-li tot alló que sempre havia donat per suposat però mai havia expressat. Van plorar amb una gran emoció.

“Va ser una experiència molt intensa”, ens diu avui l’Eugenia, que, en realitat, va simular que es moria: va decidir participar en una teràpia grupal que s’està popularitzant als Estats Units i que consisteix en viure un any com si fos el darrer any de vida. El requisit obligat és prendre’s la consigna seriosament, como si fos de veritat l’última oportunitat de créixer i viure en plenitut.

“Connectar-se amb la mort és connectar-se amb la vida”, sintetitza la psicòloga, que ja abans havia provat altres teràpies sense tant d’èxit. “Desperta la consciència que viure és com estar en una festa, que se sap que en algun moment s’acaba. Per això s’ha d’aprofitar al màxim cada instant.”

És probable que una teràpia com aquesta sigui beneficiosa en alguns casos. Del que si n’estic ben convençut és que tenir més present la nostra mortalitat pot ajudar-nos a prioritzar allò que és important per a nosaltres i a viure el present amb més intensitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s