Gairebé tots nosaltres hem pensat alguna vegada si és cert que els diners porten la felicitat. Les respostes que hem donat, tant en positiu com en negatiu, les hem basat en la nostra pròpia experiència o en la de coneguts del nostre entorn o de la vida pública. És a dir, en molt pocs casos.

Ara les ciències socials ens porten informació basant-se en milers de casos i utilitzant el rigorós mètode científic. Això és el que han trobat:

En un estudi començat el 1976 als EUA sobre 12.000 alumnes de 18 anys de mitjana, es va descobrir que tots els alumnes que havien manifestat que el seu objectiu principal era guanyar diners estaven menys satisfets amb la seva vida 20 anys després.

En tots els estudis fets sobre guanyadors de loteria, principalment al Regne Unit, es constata efectivament un augment de la felicitat dels premiats, però en la immensa majoria dels casos, es torna al nivell de felicitat que tenien abans a partir dels tres mesos següents. La responsable que això passi és la gran habilitat del ser humà per adaptar-se als canvis. Quan hem aconseguit una determinat nivell material aspirem a més. Per altra banda, deixem de comparar-nos amb el nostre grup social d’origen i ens comparem amb gent més adinerada i, per tant, continuem amb la percepció que no en tenim prou.

En un altre estudi sobre 792 individus adinerats, més de la meitat, afirmava que tenir més diners no els donava la felicitat i un terç dels que posseïen més de 10 milions de dòlars, estaven convençuts que el diners els donaven més problemes que no pas els que resolien.

Els nord-americans de l’actualitat donen de mitjana una puntuació de felicitat de 7,2 sobre 10, mentre que els de 1940, que vivien en unes condicions materials gens comparables, arribaven al 7,5.

Hi han més estudis que demostren que tampoc la bellesa, la salut, el clima, l’estat civil, el lloc de residència i altres circumstàncies externes tampoc proporcionen una felicitat duradera. Principalment pel mateix fenòmen que hem explicat abans de l’adaptació.

Llavors, què diuen els cientifics que dóna realment la felicitat? Ho anirem desgranant en propers articles.

Anuncis
Comentaris
  1. Pol ha dit:

    Podries donar les fonts de les enquestes? Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s