Cada vegada es dediquen més diners i esforços a investigar la felicitat. Una de les raons és que la depressió va en camí de ser a tot el món occidental la primera causa de baixa laboral. De fet, a Catalunya és la segona, just després de les malalties musculoesquelètiques. Això significa grans pèrdues per a les empreses i despeses quantioses per a la seguretat social. I són els diners, més que no pas el drama humà, el que fa que els governs i les institucions es decideixen ara a invertir en un tipus d’investigació impensable fa tan sols unes dècades.

Universitats prestigioses estan utilitzant el rigorós mètode cientific, els experiments controlats al laboratori i la recerca de camp, per averiguar amb exactitut quines coses ens fan feliços i quines no; si la felicitat ve determinada genèticament o té a veure amb les circumstàncies externes; si la felicitat es pot incrementar o no; què fan de diferent les persones que es consideren molt felices de les que es consideren desgraciades, etc.

I ja es tenen resultats ferms. L’estudi de bessons idèntics que han viscuts separats i bessons que han viscut junts han proporcionat als científics la dada que el 50% de les diferències entre els nivells de felicitat de les persones ve determinada genèticament.

L’altre gran desobriment, que va en contra de la creença popular, és que només el 10% de la nostra felicitat és deu a les circumstàncies externes (diners, bellesa, professió, familia, lloc de residència, salut…). Dit d’una altra manera, si aconseguissim reunir mil persones amb les mateixes característiques d’edat, sexe, diners, professió, parella, aspecte físic, salut, casa, etc, les diferències de felicitat entre ells es reduirien en només un 10% en comparació amb una mostra de mil persones representativa d’una població.

Tot plegat ens condueix a una dada molt esperançadora: el 40% de les diferències en felicitat entre les persones no tenen res a veure ni amb els gens ni amb les situacions que ens toca viure: es deuen al nostre comportament. Per tant, la ciència ens diu que la clau de la felicitat no consisteix en canviar la nostra constitució genètica (que és impossible), ni entestar-nos només a canviar les nostres circumstàncies (que és molt difícil), sino en centrar-nos en allò que fem i allò que pensem.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s