En algunes situacions el més apropiat és no prendre cap decisió: quan no estem gens bé, quan no tenim prou informació o quan no som nosaltres els que hem de decidir.

Quan estem bé, sans, centrats, relaxats, prenem més bones decisions que quan estem cansats, irritats, en baixa forma o malalts. Per tant, hauríem d’evitar posar-nos en situacions en les quals prenem decisions sota els efectes de l’estrès.

I com ho fem això? Doncs per exemple superant el costum de prendre decisions al darrer minut, o prenent l’hàbit de recuperar la calma perduda abans de prendre cap resolució, sortint a passejar, prenent un bany, fent respiracions profundes o qualsevol activitat que ens relaxi.
Una altra raó per no prendre una decisió és no tenir prou informació. Ara bé, hem  de ser prou sincers amb nosaltres mateixos per preguntar-nos si realment la informació que realment voldríem és saber què passarà al futur, quin resultat tindrà la nostra decisió. Això mai ho podrem saber. Aquesta informació mai estarà disponible.

El nostre procés de presa de decisions hauria d’estar basat en el que som i en com volem viure la nostra vida. La nostra decisió hauria de sorgir de respondre a la pregunta “si faig tal cosa, això em permetrà ser més el que vull ser?”.  La resposta pot ser “Sí”, “No” o “No ho sé”. Si la resposta és “No ho sé” això significa que no tenim prou informació per perdre la decisió. És adequat esperar fins que aconseguim prou informació per poder respondre a la pregunta amb un si o amb un no.
Finalment, no hauríem de prendre cap determinació quan no ens pertoca a nosaltres decidir. Certament, tenim la responsabilitat de fer-ho en determinades situacions com és en el cas dels fills o adults al nostre càrrec tenen disminuïdes les seves capacitats mentals, però no hauríem de fer-ho en la resta de casos, encara que sigui amb la millor intenció.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s