La major part de les vegades que hem de comunicar a algú que ha fet quelcom que, al nostre parer, està mal fet, acabem en una discussió amb l’altre persona que, evidentment, no contribueix a que es compleixi el nostre objectiu, que no hauria de ser cap altre que aconseguir que el fet no es torni a repetir. Per a millorar les nostres possibilitats, tant de reeixir com de salvar la relació, podem seguir una sèrie de pautes:

Cercar el moment i el lloc adequat: Comunicar-nos “en calent”, quan hem estat ferits per exemple, no sol ser una bona idea ja que estarem massa trasbalsats. És millor esperar una mica. Per altra banda sempre és millor parlar-hi en privat.

Fer una aproximació amistosa: Usar el nom de la persona en qüestió i, per poc que es pugui, fer algun comentari positiu. Això contribuirà a que l’altre no es posi a la defensiva i reconegui que la nostra intenció és establir un clima de col·laboració.

Descriure la conducta de manera objectiva: Exposar el que ha succeït sense qualificar-ho. Es a dir, no utilitzar adjectius ni desvaloracions. D’aquesta manera, el destinatari de la nostra informació no es sent desvaloritzat ni criticat en la seva totalitat com a persona, sinó que percep que plantegem un fet puntual. Ex. “Ahir, davant de tot el meus companys vas dir…”

Explicar l’emoció sentida: Descriure com ens hem sentit a conseqüència de l’acció de l’altre. D’aquesta manera no es generarà cap discussió ja que estem exposant un sentiment íntim propi no relacionat amb l’altra persona. Ex: “Allò em va fer sentir desautoritzat…”

Comentar l’esperança frustrada: Manifestar que, a causa de la seva acció, no podem assolir determinats objectius o satisfer certes necessitats. Ex: “… i se’m fa més difícil aconseguir els resultats que tots volem”.

Seguir aquest procés no garantitza  podrem comunicar-nos d’una manera emocionalment més intel·ligent.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s