De ben petits, cada vegada que, en descobrir alguna malifeta, els adults ens preguntaven “qui ho ha fet?”, apreníem que responsabilitat equivalia a culpabilitat. I que la culpabilitat i les seves conseqüències era quelcom que havíem d’evitar a qualsevol preu.

Es per això que les expressions dels nens solen ser sempre del tipus: “la nina s’ha trencat”, “el got ha caigut” o “el conte s’ha perdut”. Totes elles tenen una cosa en comú: hi falta l’actor. No s’inclou qui ha trencat la nina, ha fet caure el got o ha perdut el conte.

Aquestes conductes poden perpetuar-se a la vida adulta i així continuar sense considerar-nos mai responsables quan les coses van malament o no ens surten com voldríem. Donem sempre les culpes a algú altre o a la societat en general. I ens convertim en víctimes.
Malgrat que aquesta actitud ens pot ajudar a alleugerir el malestar, ens impossibilita fer canvis per millorar la situació no desitjada ja que, en no considerar-nos part del problema, tampoc ens considerem part de la solució.

Hi ha una manera molt més saludable i eficaç d’actuar: assumir que som part integrant de qualsevol situació que hagi generat un resultat no desitjat. En conseqüència, ens podrem veure com l’actor principal que ha de fer els canvis per aconseguir un resultat millor, enlloc de demanar als altres que es facin càrrec dels nostres problemes.

A diferència de les víctimes, els actors, tot i que entenen que hi han factors externs que escapen al seu control, els consideren reptes que els inviten a respondre. Passar de víctima a actor requereix que abandonem l’hàbit de demostrar contínuament la nostra innocència davant qualsevol fet negatiu relacionat amb nosaltres i comencem a treballar en tots aquells aspectes en els quals hi tenim alguna influencia, per petita que sigui.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s