Cada emoció que sentim es troba dins l’interval que va del plaer al patiment. Els éssers vius experimentem una atracció instintiva al plaer i una aversió instintiva al patiment. Tanmateix, no és correcte parlar d’emocions bones o dolentes. Cada emoció pot ser una oportunitat de creixement o una font de patiment. La felicitat no dependrà tant de l’emoció especifica que sentim com de la capacitat de treballar i gestionar intel·ligentment aquesta emoció.

És positiu l’entusiasme? I l’eufòria? La majoria tendiríem a respondre afirmativament. Però, i si aquestes poderoses emocions ens menen a creure que estem sobradament preparats per a llençar-nos a activitats perilloses sense els recursos necessaris?

Es negativa la por? Aquí també la majoria contestaríem que sí. Però, i si la por ens permet ser més prudents i esperar a aconseguir més informació que pot ajudar a l’èxit final de la nostra acció? I si el temor ens fa ser conscients de la conveniència de prendre precaucions que minimitzin els efectes dels possibles errors comesos?

Si ens entestem a reprimir les emocions desagradables potser ho aconseguirem. Però a un preu molt alt: reduirem les possibilitats d’experimentar les emocions agradables com l’alegria i la passió. Les emocions van en paquet. No podem triar quines sentir i quines reprimir. L’única opció que tenim es escollir la intensitat amb la qual volem viure totes i cadascuna de les emocions.

Cada emoció, plaent o dolorosa, és un senyal. Ens aporta informació que no ens podem permetre el luxe d’ignorar. La capacitat de conèixer i gestionar els propis sentiments i els dels altres, així com l’habilitat d’usar aquestes emocions per guiar el pensaments i les accions, s’anomena intel·ligència emocional.

Anuncis
Comentaris
  1. Núria Jordan ha dit:

    M’ agradat molt la definició d’ intel.ligència emocional !

    Gràcies Enric!

  2. Núria Jordan ha dit:

    M’ ha agradat molt la definició d’ intel.ligència emocional!

    Gràcies Enric!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s