En anteriors articles hem comentat que les darreres investigacions continuen demostrant que el fet tenir més diners dels que calen per viure dignament no dóna la felicitat.

Ara bé, si tenim pensat gastar-nos els diners en algun caprici, la ciència té molt clar què hauríem de comprar per aconseguir una satisfacció a més llarg termini.

El 2003, Leaf Van Boven i Thomas Gilovich, psicòlegs de la Cornell University, als Estats Units, van dur a terme una enquesta per tot el país demanant als entrevistats que pensessin en un objecte o experiència que haguessin comprat amb la intenció d’incrementar la seva felicitat i que avaluessin fins a quin punt la compra els havia animat. En un altre estudi, van dividir a l’atzar els participants en dos grups: als d’un grup els van demanar que pensessin en un objecte que haguessin adquirit recentment (per exemple algun aparell electrònic) i als de l’altre, que expliquessin una experiència que haguessin comprat (unes vacances, per exemple) i que després puntuessin el seu estat anímic.

Els resultats de tots dos estudis van mostrar clarament que referent a la felicitat a curt termini i, el que potser és més important, a llarg terme comprar experiències fa més feliç que no pas comprar productes.
Els productes solen quedar desfasat molt aviat, de seguida apareix un nou model que és millor que el que tenim. A més amb el temps els objectes passen de moda i envelleixen i ja no ens donen la mateixa satisfacció. També pot succeir que ens aïllin o que causin enveja o malestar als altres.

En canvi les experiències tenen molts avantatges. El primer és que solem viure-les amb altres persones fet que per si sol ja contribueix a incrementar la felicitat. A més, les tornem a fruir quan les expliquem als altres, quan les recordem, quan repassem les fotos o els vídeos. I, a diferència dels objectes, amb el pas del temps tendim a recordar només els millors moments de l’experiència oblidant o suavitzant els que no ho van ser tant (les cues, el llarg trajecte amb avió…)

En resum, vols comprar benestar? Doncs compra experiències: ves a un concert, al teatre, de vacances, apunta’t a un curs de massatge, de cuina, de ball, ves amb globus, llença’t en paracaigudes o simplement fes qualsevol cosa que et permeti relacionar-te amb els altres i després explica-ho a molta gent.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s