Molt relacionat amb l’efecte placebo que comentàvem a l’anterior article, hi ha l’efecte Hawthorne. Aquest nom fou proposat el 1955 per Henry A. Landsberger quan analitzaba antics experiments realitzats entre els anys 1924 i 1932 a Hawthorne Works, una fàbrica de la Western Electric als afores de Chicago. Els estudis foren coordinats per Elton Mayo, amb la col·laboració de Frist Roethlisberger, la Universitat de Harvard i l’enginyer de la Western Electric, William Dickson.

L’objectiu de l’estudi era comprovar la possibilitat d’incrementar la productivitat dels seus treballadors augmentant o disminuint les condicions d’il·luminació ambiental. La productivitat dels treballadors va millorar al moment d’instaurar-se els canvis. El més sorprenent fou que, no només es va augmentar quan els nivells lumínics eren elevats, tal i com s’esperava, sinó també en els casos en els quals la il·luminació es reduïa.

L’explicació suggerida fou que la millora en la productivitat no va ser deguda als canvis efectuats sobre els nivells lumínics, sinó a l’efecte motivador que suposava pels obrers el saber que estaven sent objecte d’estudi.

També es varen avaluar altres canvis com ara el manteniment i neteja dels llocs de treball, l’eliminació dels obstacles del terra i el trasllat de les diverses seccions. Totes aquestes alteracions van produir un increment de la productivitat durant un curt període de temps.

En un altre estudi, els experimentadors van triar dues dones a les quals van permetre escollir a quatre obreres que conformarien el grup experimental. Van treballar en un sala separada durant cinc anys (1927-1932) ensamblant components telefònics.

La medició de la productivitat es va fer de forma secreta dues setmanes abans que les dones fossin traslladades a la nova sala i fou mantinguda al llarg de tot l’estudi. Les treballadores comptaven amb la presència d’un supervisor que comentava amb elles els canvis que s’anaven introduint en el context laboral i, en ocasions els autoritzava a posar en pràctica els seus suggeriments.

Els investigadors que els canvis proposats provocaven un increment de la productivitat inclús en els casos en els quals el canvi consistia a retornar a les condicions originals.

Aquest fenomen fou explicat fent referència a un mecanisme natural de l’ésser humà per adaptar-se a les condicions ambientals en aquells casos en els que desconeix els objectius de l’experiment. Els científics van concloure que les treballadores augmentaren llur rendiment en sospitar que estaven essent avaluades individualment. Tenir la possibilitat de triar les companyes, formar part d’un grup, ser tractades de manera preferencial (com evidenciava el fet de disposar d’una sala separada) y comptar amb la presència d’un supervisor col·laborador foren els veritables motius que expliquen la millora en el rendiment de les treballadores.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s