Els placebos, són medicaments falsos amb el mateix aspecte (gust, forma, color etc,) que un medicament determinat però sense cap principi actiu.
Són emprats en farmacologia clínica a fi de diferenciar l’efecte real d’un medicament en assaig de l’efecte degut a la suggestió.

El més curiós és que, malgrat no contenir ingredients actius, molt sovint els pacients responen favorablement i experimenten una millora evident en els seus símptomes. De fet, les dades sobre els efectes dels placebos són tan evidents que molts metges nord-americans, al voltant d’un 50 per cent, recepten en secret placebos als seus pacients sense que sospitin res.

Com que aquest engany és clarament qüestionable èticament, el professor associat de medicina de la HMS, l’Escola Mèdica de Harvard, Ted Kaptchuk, s’ha unit a col·legues del BIDMC, el Centre Mèdic de la Diaconessa Beth Israel (l’Hospital de la Universitat) per esbrinar si el poder dels placebos es podia aprofitar de manera honesta i respectuosa amb el malalt.

Van seleccionar 80 pacients que patien la síndrome de còlon irritable i els van dividir en dos grups: el de control, que no va rebre cap tractament, i el grup que rebia un tractament a base de placebos, aquest cop honestament descrits como “similars a pastilles de sucre”. La posologia era de dos cops al dia.

“No només vam deixar ben clar que les píndoles no tenien ingredients actius i que estaven fetes de substàncies inertes, sinó que, a més, duien imprès realment la paraula “placebo” a la capsa”, ens diu Kaptchuk. “A més, vam insistir que ni tan sols havien de creure en l’efecte placebo. Només calia que es prenguessin les píndoles!”

Durant un període de tres setmanes, es va monitoritzar als pacients. Al final de l’assaig, quasi el doble de pacients tractats amb placebo informaren d’un evident alleugeriment dels seus símptomes en comparació amb el grup de control (el 59% contra el 35%).

Però això no és tot. Els pacients que prenien placebos duplicaren els seus índex de millora en un grau equivalent a l’efecte dels medicaments més potents per a la síndrome de cólon irritable.

“No em pensava pas que funcionés”, en diu Anthony Lembo, professor associat de medicina al BIDMC i expert en la síndrome de còlon irritable. “Em vaig sentir una mica estrany en demanar als pacients que, literalment, es prenguessin un placebo. Però, sorprenentment, semblava funcionar per a molts d’ells”.

Els autors ens adverteixen que aquest estudi és petit i limitat i que simplement obre la porta a la idea que els placebos són efectius inclús per als pacients degudament informats, una hipòtesi que s’haurà de confirmar en assaigs posteriors més grans.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s