Tots som més o menys conscients de l’enorme poder que tenen les paraules en la nostra conducta. Un compliment, un insult,  alteren positiva o negativament el nostre estat anímic i, en conseqüència, les nostres accions. Actualment, els investigadors socials han dedicat esforços a comprovar de manera científica si realment les paraules tenen poder per canviar el nostre comportament.

Un dels experiments més interessants és potser el de John Bargh, quan estava a la Universitat de Michigan entre el 1999 i el 2003. Va reunir dos grups de voluntaris amb l’excusa de passar-los una prova de llenguatge i creativitat. Se’ls manava que fessin frases amb determinades paraules. Un dels grups va rebre paraules sobre relacionades amb la vellesa i la gent gran com ara avi, vell, ancià, jubilat, etc. L’altre grup va rebre paraules neutres com ara casa, cotxe, llibre, etc. En acabar és quan comença el veritable estudi.

Sense que els subjectes ho sabessin se’ls va mesurar la quantitat de temps que tardaven en sortir de l’aula i arribar a un punt determinat del vestíbul. Doncs bé, el grup que van fer sentències sobre la gent gran va tardar més en cobrir la distància que no pas els del grup de control.

El més interessant és que les frases no expressaven concretament que els ancians fossin lents o febles, sinó que amb el simple fet de pensar en ells n’hi va haver prou per posar en marxa l’estereotip i influir en el seu comportament.

Què en podem treure d’aquest estudi i de molts altres de similars? Doncs que potser faríem bé en vigilar quines paraules utilitzem en el nostre dia a dia. Els nostres comentaris sobre la crisi i lo malament que està tot, les nostres crítiques i també a quines paraules ens exposem: mirem o escoltem massa tertúlies carregades de negativitat, llegim principalment noticies apocalíptiques… tot això ens està afectant com una contaminació que faríem bé en reduir o evitar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s