El cervell no detecta el NO

Un dels errors més típics en la comunicació és fer peticions negatives. Entenem com a petició o instrucció negativa la que comença amb un NO com ara “No corris”, “No riguis”, etc.

Quin problema tenen aquests tipus d’ordres? Doncs que la nostra ment no li dóna gaire importància al no i en canvi si que genera tota una sèrie d’imatges, records, reaccions fisiològiques, emocions  i sensacions associades al concepte de córrer, riure, etc. És a dir encara que el nostre interlocutor ens mana el contrari, tant el nostre cervell com tot el nostre cos es prepara en funció d’aquestes imatges i sensacions. Tota aquesta motivació fa que sigui molt difícil acomplir l’ordre rebuda. Només cal que ens diguin “No et giris” perquè ens girem com per art de màgia. El No ens arriba molt diluït mentre que la imatge de girar ens arriba alta i clara. Com hem reaccionat si algú ens ha trucat i ha començat amb la següent frase: “No et preocupis…” segurament ens hem començat a preocupar de valent.

Com podem evitar que les nostres peticions produeixin l’efecte contrari? Doncs intentant parlar sempre en positiu que no vol dir altra cosa que esmentar el que volem aconseguir enlloc del que volem impedir. Així “No corris” s’ha de reconvertir en “Ves a poc a poc”; “No riguis” ha de canviar a “Posa’t seriós” i així successivament. D’aquesta manera ens és més senzill seguir la instrucció rebuda ja que tenim imatges significatives, sensacions més o menys intenses i aprenentatges molt interioritzats del que significa estar seriós, callat, etc.

Aquesta cura amb el nostre llenguatge no només l’hem de tenir de cara a la comunicació amb els altres sinó també en els nostres propis diàlegs interiors. No ens autoimposem pautes negatives com ara “No et posis nerviós”, “No pots fallar”, etc. És molt més eficaç trobar fórmules en positiu com ara “Tranquil·litza’t”, “Ho pots fer bé”, etc.

Una bona idea per intentar reduir el nombre d’expressions negatives és demanar ajut als nostres amics i familiars que ens corregeixin tant bon punt les diem. Inclús és molt convenient dir-ho als nostres “enemics”, aquelles persones que sabem que els encantarà destacar els nostres errors. Encara que molestos, recordem que aquests individus ens poden ser molt útils!


Anuncis
Comentaris
  1. Gemma Riera ha dit:

    Tot i que ja havia llegit o estudiat fins i tot, sinó recordo malament, alguna cosa sobre el tema, m’ha agradat molt l’article, m’ha refrescat la memòria, i com a educadora infantil intentaré posar-ho a la pràctica i com a persona no cal dir que també.
    Gràcies.

  2. Enric ha dit:

    En altres ordinadors es veu publicitat just asota de la darrera línia del post

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s